Οι ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της Ιταλίας μόνο για το 2019 ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 277 δισ. ευρώ. Υπάρχει όμως και συνέχεια. Για το 2020 η Ιταλία θα χρειαστεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της, άλλα 197 δισ. και για το 2021 επιπλέον 181 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.
καλο νερο
τα 7 δημοψηφισματα της ελλαδας
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν στην πορεία η Ιταλία λοξοδρομήσει και αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια της ΕΕ, ο ESM θα δυσκολευτεί να καλύψει ακόμη και τις δόσεις εξυπηρέτησης χρέους του πρώτου έτους.
Για αυτό την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια κίνηση χωρίς προηγούμενο, καθώς κίνησε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Η Ρώμη είχε αρνηθεί να αλλάξει τις προβλέψεις για έλλειμμα το 2019 παρουσιάζοντας πρόβλεψη για 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε κάνει λόγο για έλλειμμα 0,8% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Η κίνηση αυτή είχε αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας με τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων να φτάνουν ακόμη και το 3,50%. Από τότε που παρουσίασαν τον προϋπολογισμό πριν από δύο μήνες, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, η Λέγκα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, είχαν αρνηθεί σθεναρά να κάνουν αλλαγές, με στελέχη τους μάλιστα να εξαπολύσουν σφοδρές επιθέσεις κατά μελών της Κομισιόν περιλαμβανομένου και του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου