Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

πλατειες τριπολης

GornaMakedonija: Συμφωνία ή μπλόφα και καμένο χαρτί;

Καταιγιστικές εξελίξεις – «Κλειδώνει» η σύνθετη ονομασία, σε σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστη – Στα Σκόπια σήμερα ο Νίμιτς με τις ελληνικές προτάσεις στη βαλίτσα του


πλατειες τριπολης


«Βήματα προόδου» καταγράφονται στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με διάφορα ονόματα να «παρελαύνουν» καθημερινά στο προσκήνιο και το… παρασκήνιο.




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε την Τρίτη (30/01) στην Αθήνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θα υποβάλει ένα σχέδιο συμφώνου προς τη γείτονα χώρα για το θέμα του ονόματος και είπε στους δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι καλή τη πίστη μπορούμε να οδηγηθούμε προς μια θετική κατεύθυνση, τα άλλα τα αφήνω σε όσους θέλουν να κάνουν απλώς κριτική».

Όπως δήλωσε προς τους δημοσιογράφους, «συζητήσαμε σχετικά με το τι μπορούμε να υιοθετήσουμε και πού έχουμε ενδοιασμούς σε σχέση με τις προτάσεις του κι εκεί του πρότεινα εναλλακτικές».

Από την πλευρά του, ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση και ανέφερε ότι σήμερα έλαβε γνώση των απόψεων της ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ενεργητική προς τη λύση του προβλήματος».

Το νέο όνομα που έπεσε στο τραπέζι

Ο κ. Κοτζιάς έχει κάνει σαφές πως η πρόταση της Ελλάδας περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία, σε σλαβική διάλεκτο και αμετάφραστο.

Είπε επίσης ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς πρότεινε τέσσερα ονόματα στα σλαβικά:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μία ακόμα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Η σκοπιανή πλευρά είχε αρχικά προτείνει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), με την Ελλάδα να εκφράζει ενστάσεις και να αντιπροτείνει την ονομασία Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Από την δέσμη προτάσεων του Νίμιτς προκρίνεται η τρίτη λύση, το Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), στην οποία συμφώνησαν και οι δύο χώρες. Η Ελλάδα ωστόσο απαίτησε επίσης η ονομασία όχι μόνο να είναι σλαβική αλλά να εκφωνείται σε μια λέξη «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρξει ποτέ η λέξη «Μακεδονία» σκέτη στο όνομα. Φέρεται μάλιστα να πέτυχε η ονομασία να είναι αμετάφραστη. Αυτή είναι και η νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το «αγκάθι» στις συνομιλίες παραμένει η αλλαγή στο σύνταγμα των Σκοπίων και στα αλυτρωτικά άρθρα που εμπεριέχει. Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν αλλάξει το σύνταγμα του γειτονικού κρατιδίου.

Ποιος «μπλοφάρει»;

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες για το όνομα των Σκοπίων που ελέγχονται για την εγκυρότητά τους.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί καθώς, πολλά από αυτά αποτελεούν «μπλόφες» που εξυπηρετούν συμφέροντα, κομματικά, πολιτικά και λιγότερο διπλωματικά.

Έμπειροι διπλωμάτες και πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως ορισμένα από αυτά τα ονόματα διαρρέονται με σκοπό να «καούν» ή για να «κόψουν» αντιδράσεις οι εμπνευστές τους.

Το GornaMakedonja ακούστηκε ως επικρατέστερο όνομα τις τελευταίες ώρες. Μην εκπλαγείται όμως αν τις επόμενες ημέρες «εξαφανιστεί» από τις ατζέντες των διαπραγματευτών.

Στα Σκόπια ο Νίμιτς

Στην πρωτεύουσα του γειτονικού κρατιδίου βρίσκεται ο Μάθιου Νίμιτς, όπου θα έχει επαφές για το ζήτημα της ονομασίας.

Στις αποσκευές του ο Νίμτς έχει τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για την επίλυση του ονοματολογικού που του παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είναι μέρος του συμφώνου για λύση-πακέτο που συντάσσει η Αθήνα και θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου.

Βασικό στοιχείο των ελληνικών προτάσεων, όπως δήλωσε τη Δευτέρα στην ΕΡΤ ο κ. Κοτζιάς είναι σύνθετη ονομασία, στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ζάεφ θα μεταφέρει στον διαμεσολαβητή τις θέσεις και τα επιχειρήματά της επί των προτάσεών του. Μέχρι στιγμής όμως αποφεύγει να αναφέρει αν υπάρχουν σημεία επί των προτάσεων του στα οποία συμφωνεί ή διαφωνεί. Παράλληλα αποφεύγει να αναφερθεί και στο φλέγον θέμα της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, το οποίο περιέχει και τα επίμαχα άρθρα με τις αλυτρωτικές βλέψεις και αναφορές.

Επιπλέον, ενοχλημένο φαίνεται το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του πάντως, δηλώνει το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, υπάρχει καλή θέληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα σέβεται την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα και των δυο λαών, αλλά για να συμβεί αυτό είναι αναγκαία και η αντίστοιχη βούληση της ελληνικής πλευράς.



παρενοχληση απο πρωην συντροφο
βυσματα φορτιστη λαπτοπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου