Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

πως φτιαχνουμε αρωματα

Ο κ. Καρυπίδης ανήκε στη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών που γνώριζαν την Τέχνη του κινηματογράφου τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.


πως φτιαχνουμε αρωματα

Από τη φιλμογραφία του ξεχώρισε η ταινία «Στη σκιά του φόβου», μία ταινία που αντιπροσωπεύει πλήρως την κινηματογραφική ματιά του, η οποία κινήθηκε ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα, στη μνήμη και την ενοχή, στον παραισθητικό φόβο και τις ψυχικές «ανασκαφές».


Τελευταία ταινία του ήταν η «Ουτοπία» (2004).


Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου.


Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο, ενώ σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.


Δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» (1979), πήρε το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) πήρε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη «Στη σκιά του φόβου» (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ ένα χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.


Γύρισε επίσης την «Αναμέτρηση» (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως «Επικίνδυνο παιχνίδι»), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το «Πεθαμένο λικέρ» (1992), τους «Μαγεμένους» (1995).


Μάλιστα, εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων: «Πρωταθλητής καταδύσεων» (1992) και «Η διάλεκτος του σκορπιού» (1998).



εκπαιδευτηρια δουκα συγκοινωνια
μεταχειρισμενα επαγγελματικα επιπλα θεσσαλονικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου